Härjedalen Pride

#lysforhardal


Tisdagen den 16 september fick Terése i Lillhärdal ett hot i sin brevlåda:


"ta din unge och stick homojävel, annars..."


Men brevet fick en något motsatt effekt.

Efter att Terése visat hotet för sin partner och några vänner kontaktade Gittan Brorson Torbjörn på Härjedalen Pride och bad honom sprida informationen om att de skulle tända ljus och marschaller till en manifestation för kärlek och gemenskap. Men tillsammans med Gittan skapade Torbjörn genom Härjedalen Pride's Facebook-sida ett evenemang som genast fick stor spridning, inte bara i Härjedalen utan i hela Sverige och runt omkring i världen.


När torsdagskvällen sänkte sig över Härjedalen lyste människorna upp höstmörkret med tusentals marschaller och ljus. Detta delades via #lysforhardal så att alla människor över hela världen kunde ta del av allt det vackra ljus för kärleken och gemenskapen. Bara på Facebook anmälde sig 2692 personer till att delta i evenemanget.


Evenemanget fick inte bara stor spridning i sociala medier, utan det uppmärksammades även i SR's lokala redaktion i Jämtland, men även i riksradio, SVT, TT, Metro och andra stora rikstäckande tidningar. Torbjörn var även på plats i Lillhärdal för tidningen QX's räkning för att dokumentera manifestationen.